Alphabet, het moederbedrijf van Google, behaalde in het derde kwartaal een hogere winst en omzet dan analisten hadden verwacht. Maar de prestaties van de clouddiensten stelden teleur. Dat staat in schril contrast met Microsoft, dat juist op dat gebied sterk presteerde.

De omzetgroei bij de cloudtak van Google vertraagde in het derde kwartaal tot 22,5 procent, tegen 28 procent in de voorgaande drie maanden, zo blijkt uit de cijfers die dinsdag na sluiting van Wall Street werden gepresenteerd. Dat kwam onder meer doordat er minder dure AI-systemen (artificial intelligence) werden verkocht. Door onzekere economische omstandigheden en hoge rentetarieven sneden bedrijven in hun budgetten voor deze diensten.

De inkomsten uit Google-advertenties namen het afgelopen kwartaal wel toe. Deze omzet kwam uit op 59,7 miljard dollar (56 miljard euro), vergeleken met 54,5 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De totale omzet van het concern bedroeg in het derde kwartaal 76,7 miljard dollar. Dat is 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en iets hoger dan analisten hadden verwacht. De nettowinst steeg met 41 procent naar 19,7 miljard dollar, tegen 13,9 miljard dollar vorig jaar.

De clouddiensten en AI-systemen van Microsoft lieten een groei zien van 29 procent

Microsoft, het techconcern achter het Windows-systeem, zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal met 27 procent stijgen tot 22,3 miljard dollar (omgerekend 21 miljard euro). Dat is boven de verwachtingen van marktkenners.

Deze winst werd juist vooral gestuwd door sterke prestaties van de clouddivisie van het concern. De clouddiensten en AI-systemen van het bedrijf vertoonden afgelopen kwartaal een groei van 29 procent. Dat is een iets snellere groei dan in de voorgaande drie maanden.

De totale omzet van Microsoft kwam uit op 56,5 miljard dollar. Dat is eveneens boven de verwachtingen van marktkenners.

De koers van Microsoft steeg dinsdagavond in de Amerikaanse nabeurshandel met 4 procent, terwijl het aandeel Alphabet met 5,9 procent onderuit ging.

LEES OOK: Hoe kan het dat Google zo achterloopt in de AI-race?